header

 

Kontakti:
Biserka Babarović
e-mail

GSM
091/2502 793

Posjetite nas na Facebooku!

Cavalier king Charles španijel

FCI-Standard N° 136 / 12.01.2009 / GB
PODRIJETLO: Velika Britanija
Datum objavljivanja izvornog važećeg standarda FCI: 04.11.2008.
Namjena : Psi za pratnju.

KLASIFIKACIJA F.C.I.:

OPĆI IZGLED: Aktivan, elegantan i dobro izbalansiran pas, sa blagim izražajem.
PONAŠANJE / TEMPERAMENT: razigran, odan, neustrašiv. Veseo,
prijateljski, neagresivan ; bez sklonosti nervozi.
GLAVA
ČEONO PODRUČJE:
Lubanja : Gotovo ravna izmedu ušiju.
Stop : Plitak.
PODRUČJE LICA :
Nos : Nosnice crne i dobro razvijene bez neobojanih područja.
Njuška : Dužina od početka stopa do vrha nosa oko 3,8 cm (1 ½ incha).
Blago zakošena njuška od brade prema nosu. Lice dobro ispunjeno ispod očiju. Svaka sklonost šiljatom obliku njuške je nepoželjna.
Usne : Dobro razvijene ali ne viseće.
Čeljust/zubi : Čeljusti jake, sa savršenim, regularnim i potpunim škarastim zagrizom, tj. gornji zubi usko priliježu i prekrivaju donje zube, te su okomito usađeni u čeljust.
Oči : Velike, tamne, okrugle ali neizbuljene; dobro razmaknute.
Uši : Dugačke, visoko usađene, dobro odlakane.
VRAT : Umjerene dužine, blago zakrivljen.
TIJELO :
Leđa : Ravna.
Slabine : Kratke.
Prsa : Umjereno; dobro zaobljena rebra.
REP: Dužina repa u ravnoteži sa tijelom, dobro usađen, nošen u pokretu ali nikada iznad linije leđa. Kupiranje repa bilo je dozvoljeno u trećini dužine.
UDOVI
PREDNJI UDOVI : Noge umjerene strukture kostiju., ravne.
Ramena : Dobro zabačena.
STRAŽNJI UDOVI : Noge umjerene strukture kostiju.
Koljena : Dobro savijena.
Skočni zglobovi : Bez sklonosti prema uvrnutim ili izbačenim zglobovima.
ŠAPE : Kompaktne, dobro razvijenih jastučića i dobro odlakane.
HOD / KRETANJE : Slobodnih elegantnih kretnji, sa dobrim potiskom odostraga. Prednje i stražnje noge kreću se paralelno gledano sa prednje i stražnje strane.
KRZNO
DLAKA : Dugačka, svilena i bez kovrča. Dozvoljena je lagano valovitost. Bogati pramenovi. Nikakvo trimanje nije dozvoljeno.
BOJE : Priznate boje su :
Black and Tan : (Crna sa paležom) Plavo crna boja sa oznakama boje paleža iznad očiju, na obrazima, unutrašnjosti ušiju, na prsima i nogama te sa donje strane repa. Palež treba biti izražajna. Bjeline su nepoželjne.
Ruby (Crvena) : Jednolika tamno crvena boja. Bjeline su nepoželjne.
Blenheim (Bijela sa crvenom) : Tamno kestenjaste dobro razbijene i ravnomjerno raspoređene oznake na biserno bijeloj podlozi. Oznake jednoliko razdijeljene na glavi, koje ostavljaju bijeli prostor između ušiju za traženu točku (jedinstvena karakteristika pasmine).
Trikolor (Trobojna): Crna i bijela dobro raspoređena, razvedeni plašt, sa oznakama boje paleža iznad ociju, na obrazima, unutrašnjosti uha, unutrašnjosti nogu te na donjoj strani repa.
Bilo koja druga boja ili kombinacija boja je nepoželjna.
TEŽINA : 5,4 - 8 kg (12 - 18 lbs). Poželjan je mali, dobro izbalansirani pas unutar ovih granica.
GREŠKE : Svako odstupanje od navedenog treba se smatrati greškom na koju će se gledati sa ozbiljnošću koju ona prema stupnju greške i zaslužuje, a proporcionalno sa stupnjem kojim ta greška utječe na zdravlje i dobrobit psa.
Svaki pas koji jasno pokazuje fizičke ili abnormalnosti u ponašanju biti ce diskvalificiran.
N.B. : Mužjaci trebaju imati dva normalna testita potpuno spuštena u mošnju.

Zdravlje pasmine

Psi pate od mnogih istih fizičkih bolesti kao i ljudi, a mogu čak patiti i od psiholoških problema.
Svaki kupac i budući vlasnik Cavaliera treba znati istinu i educirati se o potencijalnim zdravstvenim problemima ove pasmine iz raznih izvora.
Svaka čistokrvna pasmina ima vlastiti set potencijalnih problema, pa Cavalieri nisu izuzetak. No to ne znači da će se razviti kod svakog psa.
Bolesti koje ću spomenuti samo su smjernica svakom novom kupcu i vlasniku Cavaliera kako bi osvijestili neke od mogućih zdravstvenih tegoba Cavaliera.

Obavješten i dobro informiran vlasnik psa je pametan vlasnik!

Lista koja slijedi je popis najčešćih bolesti koje se povezuju s Cavalierima:

Bolest srca je najčešći problem. Cavalieri su skloni bolesti mitralnog zalistka koji uzrokuje propuštanje djela krvi unatrag i prisiljava srce da radi jače kako bi krv cirkulirala. To se očituje kao šum. Može ga otkriti gotovo svaki veterinar, a najsigurnije specijaista kardiolog. Gotovo svaki Cavalier će razviti šum na srcu nakon 10 godna starosti, a on može biti beznačajan. No može postati vrlo značajno ako se razvije u bolest mitralnog zalistka. Nakon dobi psa od 2 godine veterinar ili kardiolog trebao bi procijenti da li je srce zdravo i kontolirati ga jednom godišnje.

Bolest očiju Postoji nekoliko genetskih bolesti koje se znaju javiti kod Cavliera uključujući katarakte i retinalnu displaziju. Nakon druge godine života poželjno je s veterinarom oftamologom provjeravati zdravlje očiju kako bi se otklonile eventualne postojeće ili eventualne buduće bolesti očiju.

Luksacija patela je degenerativna promjena na koljenom zglobu psa kada patela (iver ) iskače iz svog ležišta, a najčešće se uočava i dijagnosticira još u štenećoj dobi ( 6-7 mjeseci starosti ). Riječ je o stražnjim nogama, a može se očitovat na način: da su prsti stražnjih nogu okrenuti prema unutra, da pas ponekad u hodu drži jednu od nogu u zraku ili povremeno poskakuje na jednu nogu, pas ima poteškoće sa izravnavanjem koljena ili šepa. Pregled kod veterinara provodi se bez anestezije opipavanjem , traje minutu do dvije i ne izaziva nelagodu kod pasa. Ako se vašem psu dijagnosticira luksacija patele, sljedeći korak vašeg veterinara je da odredi stupanj luksacije i uputi vas kako i što dalje.

Syringomyelia je uzrokovana malformacijom u stražnjem dijeu lubanje koja ometa normalan protok likvora izmedu moždane šupljine i leđne moždine. Simptomi se očituju od učestalog češanja vrata do teških bolova. Blagi simptomi (češanje) nerijetko se pogrešno dijagnostciraju kao alergija ili problemi s kožom no ukoliko se ispravno dijagnosticira, bolest se može ublažiti adekvatnim lijekovima. Jedina pouzdana metoda dijagnosticiranja je magnetska rezonanca mozga. Bolest je zapravo još u vrlo ranoj fazi istraživanja. Syringomyelia je genetski nasljedna i ne postoje garancije da dvije zdrave jedinke ne mogu producirati potomke zahvaćene ovom neurološkom bolešću.

Higijena zuba ( preuzeto sa www.vauvau.net )
"Često se susrećemo sa slučajevima ozbiljne štete i neugode, koje je bilo moguće spriječiti redovitom zubnom higijenom", kaže dr. Krug. Ako vam se zadatak pranja zubiju isprva učini zastrašujućim, on predlaže male korake prema svakodnevnoj higijeni zuba.
Počnite tako da primite svog ljubimca i pogledate mu u zube (naravno, ako mislite da bi vas mogao ugristi, ne izlažite se opasnosti i pronađite alternativni način čišćenja). Kad se vaš ljubimac na to privikne, istisnite malo veterinarske zubne paste na svoj prst i utrljajte je na njegove zube. Nekim će se ljubimcima to svidjeti, budući da se večina veterinarskih pasta radi u određenim okusima, a moguće je da će im se svidjeti i sva ta pažnja koju poduzimate oko njih.
Brojne veterinarske zubne paste bore se protiv bakterija i kamenca aktivacijom anitbakterijskih enzima iz sline. Nakon što se vaš ljubimac navikne na to da mu prstom utrljavate pastu na zube i desni, možete omotati prst gazom ili nataknuti na kažiprst mekanu gumenu četkicu za tu namjenu. Na taj način moći ćete odstraniti više ostataka hrane. Malo po malo, kaže dr. Krug i vaš će vam ljubimac dozvoliti da mu četkate zube četkicom za kućne ljubimce već za nekoliko tjedana.
Četkanje je najučinkovitiji način odstranjivanja ostataka hrane, te se tako razvoj bakterija i stvaranje kamenca svode na minimum. Potrebno je dosta strpljenja i upornosti, no tih nekoliko uloženih minuta na dan mogu spriječiti neugodu, bolest i troškove u budućnosti.
Zubne su bolesti bolne i mogu biti prilično skupe kod liječenja; ukoliko se ne liječe, mogu dovesti do sustavskih bolesti kao što su bubrežne, jetrene i dišne infekcije, budući da bakterije iz zubiju krvlju putuju po tijelu. Infekcije zubi i desni mogu oslabiti lične kosti i čeljust, te učiniti vašeg ljubimca podložnijim lomu čeljusti i očnim infekcijama.

Preuzeto sa www.victoriancavaliers.com

Više o pasmini na:

Portalu cavaliera www.cavaliers.com.hr

Novosti

Red Corals uspješni na izložbama 2013.!

Alicia Red Coral
CHM-HR

Anastasia Red Coral
CHM-HR CH-HR

Armstrong Red Coral
CH-HR